reklama

Ako sa pečie na Vianoce alebo hand made nepodarky

Vyberiete si nejaký nový nevyskúšaný recept a hneď zdvojnásobíte dávky, lebo správne usúdite, že keď sa už babrať, tak riadne. Aké tri vajcia, treba šesť-sedem a masla skoro pol kila. A žiadna múka, skúsime byť bezlepkoví.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Potom nedodržíte technologický postup a presnú gramáž, lebo ste majsterka sveta a viete dobre piecť už od oka a nebude vás nejaká chudera z internetu poúčať. Natrepete všetko naraz do misy a začnete miesiť ľadové maslo a vodu s pudingovými práškami, lebo chcete byť módne bezlepková. Ruka vám najprv sfialovie od zimy a potom vám sčervenie od námahy. Niečo bude čudne vŕzgať a vy sa započúvate, či zvuk vychádza z cesta alebo z vášho vykĺbeného ramena. Mimochodom, ak miesite škrob, tak nielenže sa z neho práši, ale aj hnusne vŕzga pod rukami. Namiesto tichej duchovnej prípravy na Vianoce nejapne hrešíte a keďže recept máte z českých webov, zrazu sú všetky české ženy všetko iné, len nie paní mámy. Medzitým sa maslo v ceste oteplí a v jednej chvíli sa vám ruka prilepí sa dno misy a keď ju ledva vytiahnete, máte na nej nalepené všetko cesto a pol hodinu sa oškrabávate. Nasrdíte sa a vandel s cestom na dva dni vyhodíte na terasu a ste sa mu ochotná venovať, až keď sa vás ktosi z rodiny opýta, či to má nadrobiť vtákom, alebo budete z neho ešte čosi piecť. Príde vám ľúto pol kila masla a dovlečiete vandel so stuhnutou guľou dovnútra. Scenár sa opakuje: pri studenom ceste si skoro zlomíte ruku, teplé sa vám tak lepí, že každé koliesko osobitne nožom zoškrabujete z kredenca a pol kila múky miniete na podsypávanie. O bezlepkovosti sa vám môže len snívať. Kolieska sú všetko, len nie okrúhle a v rúre sa cesto rozleje, rozpečie a vaše pečivo vyzerá ako rozpučené chuchvalce. Sťažujete sa kamarátkam a ony vás dráždia vás otázkami, či to bol váš zámer a či som prečítala recept s porozumením ergo či ešte rozumiem češtine. Do noci potom čistím kuchyňu polepenú od cesta a zlepujem domácim marhuľovým lekvárom tie čudesné útvary a so slzami v očiach vynesiem v škatuli na terasu svoj totálny cukrársky neúspech. Spomínam na vianočného Opitého izidora mojej mamy, na úhľadné perníčky všetkých žien v našej rodine, krásne rovnomerné linecké kolieska mojej kolegyne. A dnes to prišlo: priniesla som rodine ochutnať moje pudingové ovály. A oni uznanlivo pokývali hlavou, že sú to úplne najlepšie linecké, ktoré kedy jedli a tvary nevadia, veď je to hand made.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo z toho vyplýva?

Že najdôležitejšie v živote okrem zdravia je, aby bol človek obklopený žičlivými ľuďmi, ktorí sa na vás pozerajú pod tým správnym uhlom pohľadu. A razom sa vaše nepodarky zmenia na cenené hand made a vy ste za hviezdu. Aspoň vo vašej rodine, ale to sa ráta najviac, nie?

Valéria Koszoruová

Valéria Koszoruová

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Našla som v kabelke dieru. Neskoro, vytriasla som cez ňu dosť svojich rokov. Dieru zaštopkám pavučinkou poznania, už musím striehnuť na život. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu