Ako sa pečie na Vianoce alebo hand made nepodarky

Autor: Valéria Koszoruová | 22.12.2017 o 20:23 | (upravené 23.12.2017 o 11:36) Karma článku: 5,96 | Prečítané:  811x

Vyberiete si nejaký nový nevyskúšaný recept a hneď zdvojnásobíte dávky, lebo správne usúdite, že keď sa už babrať, tak riadne. Aké tri vajcia, treba šesť-sedem a masla skoro pol kila. A žiadna múka, skúsime byť bezlepkoví.

Potom nedodržíte technologický postup a presnú gramáž, lebo ste majsterka sveta a viete dobre piecť už od oka a nebude vás nejaká chudera z internetu poúčať. Natrepete všetko naraz do misy a začnete miesiť ľadové maslo a vodu s pudingovými práškami, lebo chcete byť módne bezlepková. Ruka vám najprv sfialovie od zimy a potom vám sčervenie od námahy. Niečo bude čudne vŕzgať a vy sa započúvate, či zvuk vychádza z cesta alebo z vášho vykĺbeného ramena. Mimochodom, ak miesite škrob, tak nielenže sa z neho práši, ale aj hnusne vŕzga pod rukami. Namiesto tichej duchovnej prípravy na Vianoce nejapne hrešíte a keďže recept máte z českých webov, zrazu sú všetky české ženy všetko iné, len nie paní mámy. Medzitým sa maslo v ceste oteplí a v jednej chvíli sa vám ruka prilepí sa dno misy a keď ju ledva vytiahnete, máte na nej nalepené všetko cesto a pol hodinu sa oškrabávate. Nasrdíte sa a vandel s cestom na dva dni vyhodíte na terasu a ste sa mu ochotná venovať, až keď sa vás ktosi z rodiny opýta, či to má nadrobiť vtákom, alebo  budete z neho ešte čosi piecť. Príde vám ľúto pol kila masla a dovlečiete vandel so stuhnutou guľou dovnútra. Scenár sa opakuje: pri studenom ceste si skoro zlomíte ruku, teplé sa vám tak lepí, že každé koliesko osobitne nožom zoškrabujete z kredenca a pol kila múky miniete na podsypávanie. O bezlepkovosti sa vám môže len snívať. Kolieska sú všetko, len nie okrúhle a v rúre sa cesto rozleje, rozpečie a vaše pečivo vyzerá ako rozpučené chuchvalce. Sťažujete sa kamarátkam a ony vás dráždia vás otázkami, či to bol váš zámer a či som prečítala recept s porozumením ergo či ešte rozumiem češtine. Do noci potom čistím kuchyňu polepenú od cesta a zlepujem domácim marhuľovým lekvárom tie čudesné útvary a so slzami v očiach vynesiem v škatuli na terasu svoj totálny cukrársky neúspech. Spomínam na vianočného Opitého izidora mojej mamy, na úhľadné perníčky všetkých žien v našej rodine, krásne rovnomerné linecké kolieska mojej kolegyne. A dnes to prišlo: priniesla som rodine ochutnať moje pudingové ovály. A oni uznanlivo pokývali hlavou, že sú to úplne najlepšie linecké, ktoré kedy jedli a tvary nevadia, veď je to hand made.

Čo z toho vyplýva?

Že najdôležitejšie v živote okrem zdravia je, aby bol človek obklopený žičlivými ľuďmi, ktorí sa na vás pozerajú pod tým správnym uhlom pohľadu. A razom sa vaše nepodarky zmenia na cenené hand made a vy ste za hviezdu. Aspoň vo vašej rodine, ale to sa ráta najviac, nie?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.


Už ste čítali?